Brestova draga i okolica

Brstova Draga i okolica

Brestova Draga malo je mjesto smješteno iznad Sungera i Mrkoplja na 980 m nadmorske visine sa obiljem snijega u zimskim mjesecima. Bogata prirodna i kulturna baština Gorskog Kotara omogućuju Vam da uživate u aktivnom odmoru na svježem planinskom zraku bez buke i stresa svakodnevnice.

 

Klima je kontinentalna varijanta mediteranske s posebno lijepim proljećem, ljetom i jeseni te snježnim, često i dugim zimama. Prosječna godišnja temperatura zraka je 7,6 stupnjeva Celzija. Ljeti temperature rijetko prijeđu 30°, a toplih noći gotovo i nema. Stoga je ljeti klima izuzetno ugodna, kao što su to i stabilni zimski dani s bogatstvom snijega.

Brestova Draga

 

Ukoliko želite pobjeći od užurbanosti svakodnevnice i opustiti se na čistom zraku i netaknutoj prirodi goranskog kraja, Brestova Draga je pravi izbor za Vas. Mjesto je smješteno na 980 m nadmorske visine iznad Sungera i Mrkoplja.

 

​Za one koji žele provesti odmor zimi, uz škripu snijega pod nogama, u snježnoj vijavici, sanjkanju, skijanju u prijateljskom ambijentu, Mrkopaljski kraj pravo je odredište.

 

Šetajući Brestovm Dragom naići ćete na Fajere – ostatke vijadukta Karolinske ceste iz 1732. godine​.

 

Mrkopaljski kraj sa svojom netaknutom prirodom omogućuje aktivan i zdrav odmor – jedinstven i neponovljiv. Stoga vam upućujemo poziv, i nemojte mu odoljeti.

Park šuma Golubnjak

​Samo 20 minuta vožnje od Brestove Drage

 

​Park šuma Golubinjak, samo 15ak minuta vožnje udaljena od Brestove Drage, pružit će Vam odmor za dušu i tijelo u hladu svoje stoljetne šume. Uređene pješačke staze odvesti će Vas do «Kraljice šume» – divovske jele starosti od preko 250 godina ili «Paklenih vrata» – otvor u stijeni. Također, možete prošetati i do Ledene i Golubinje špilje. U Ledenoj špilji snijeg i led se zadržavaju često i u ljetnim mjesecima, a Golubinja špilja dobila je naziv po golubima dupljašima koji su obitavali u njoj. U toku ljetnih mjeseci Park šumu možete razgledati uz stručnog vodiča.Gastro užitak potražite unutar ugostiteljskog objekta na samom ulazu u Golubinjak, kušajući specijalitete goranske kuhinje. Iza samog ugostiteljskog objekta nalazi se višenamjensko sportsko igralište gdje možete zaigrati tenis, rukomet, nogomet, odbojku, košarku…

Lokvarsko jezero

​Samo 20 minuta vožnje od Brestove Drage ​

 

Područje Lokava isprepleteno je stazama za šetanje. Dolazite li automobilom, nemojte zaobići vidikovac uređen iznad Lokvarskog jezera. Ugledati ćete prekrasnu panoramu: jezero okruženo crnogoričnom šumom, a u pozadini izdignuti Risnjak. Svoj automobil možete parkirati kilometar niže kod objekta «Jezero», te nakon kratkog predaha krenuti u šetnju. Sa obiju strana jezera postoje mnogobrojne staze i šumske ceste koje će Vas odvesti do Vašeg kutka.

Muzej žaba

​Samo 20 minuta vožnje od Brestove Drage ​

 

Posjetite, jedinstven u Europi, Muzej žaba u Lokvama gdje možete upoznati, vidjeti i naučiti sve o žabama i njihovom životu te o povijesti žabarstva u Lokvama, žabarskih noći, lovu na žabe, likovni i literarni radovi na hrvatskom jeziku i dijalektu, te kupiti suvenire u suvenirnici koja se nalazi u sklopu ponude.

Spilja Lokvarka

​Samo 15 minuta vožnje od Brestove Drage ​

 

Otkrivena je 1912. godine. Zbog izuzetne ljepote, raznolikosti i bogatstava špiljskih ukrasa proglašena je spomenikom prirode.Danas, ona je jedna od najvećih špilja Hrvatske uređene za posjet turista. Uz stručnu pratnju vodiča posjetioci mogu obići četiri galerije, dok preostale nisu u potpunosti istražene te predstavljaju pravi izazov za speleologe i druge željne novih otkrića i izazova.Istražena duljina spilje je 1200 metara, dok je za posjetitelje otvoreno 900 metara.Temperatura špilje je konstantno od 6,5°- 8°C te je posjet u toku ljetnih mjeseci pravo osvježenje.

 

​Informacije za posjet spilji Lokvarki mogu se dobiti na broj telefona 051/ 831-336.

 

U neposrednoj blizini Lokava nalaze se još nekoliko špilji zanimljivih za posjetioce, to su osobito špilja Bukovac i Medvjeđa špilja.U špilji Bukovac pronađeni su tragovi boravka čovjeka iz kamenog doba, te se njezina starost procjenjuje na oko 40 000 godina.Medvjeđa špilja dobila je naziv po medvjedima koji su boravili u njoj te su nađeni i njihovi ostaci – kosti.

Fužine / jezero Bajer / aktivnosti u prirodi

​Samo 30 minuta vožnje od Brestove Drage ​

 

Fužine su poznato turističko mjesto s vrlo dugom turističkom tradicijom koja seže u davnu 1874. godinu. Fužine obilježava bogatstvo voda. Danas su ondje tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš koja su se odlično uklopila u goranski pejzaž. Bogata su ribom i pravi su mamac za ribiče. Bistre vode obiluju pastrvom, klenom, glavaticom, šaranom, štukom, amurom…Na jezerima se održavaju jedriličarske regate, ronilačka natjecanja, a moguće je surfanje, vožnja čamcima i kanuima. Duboke goranske šume su kao stvorene za lovce jer obiluju najviše visokom, ali i drugom divljači.​Posebno značajna turistička atrakcija je špilja Vrelo. Dugačka ukupno 300 metara i specifična po tome što je jedina turistički uređena spilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemna voda. Zbog njene pristupačnosti i atraktivnosti obilaze je sve generacije, od djece iz dječjih vrtića do starijih osoba. Kao popularno turističko odredište, Fužine nude turistima brojne sportske i rekreacijske sadržaje. U okolici ćete naći devet obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, obilježene su i planinarske staze, a najpopularnija je šetnica oko jezera Bajer s pratećom trim-stazom. Prekrasan park Gorica s trima teniskim terenima nudi mogućnost aktivnog bavljenja sportom i rekreacijom. U zimskim mjesecima posebno su zapažene karnevalske svečanosti, Božićno-novogodišnji koncert Fužinarske glazbe kao i originalan Ispraćaj stare godine na otvorenom, svakog 31. prosinca točno u podne. Za one koji žele romantični obilazak Fužina i okolice nudi se vožnja kočijom.U zimskim mjesecima kočiju zamijene saonice pa možete doživjeti nezaboravnu pustolovinu. Novost u turističkoj ponudi Fužina je brod na Bajeru, koji pruža razgled Fužina iz jedne druge perspektive. Osim toga, na brodiću se nalazi i ugostiteljski objekt. Paintball park Vrata nalazi se u Gorskom kotaru u općini Fužine. U malom mjestu Vrata okružen prirodom i svježim zrakom.

Zimska priča

​ ​

​Zima u Gorskom kotaru ispisuje posebnu priču. Duga je to pripovijest, puna snijegom zasutih šuma, dječjih radosti i toplih domova.

 

Mrkopalj – Čelimbaša

samo 5 minuta vožnje

 

Na terenima Čelimbaše (1074 mnm) nalazi se vučnica dužine 720 metara, a skija se na tri staze u ukupnoj dužini cca 3 km. U blizini se nalaze tereni za hodanje i trčanje na skijama, a tu je i biatlonski centar Zagmajna sa uređenim stazama od 4 km (po IBU normama).

 

Petehovac

samo 25 min vožnje

 

Skijalište Petehovac nalazi se na istoimenom vrhu iznad Delnica na visini od 1050m/n. Udaljenost od centra Delnica iznosi oko 3 kilometra. Skijaška staza dugačka je 410 m, ili zaobilaznim putem i do 600 m.Staza kao i vučnica u potpunosti je pregledna tako da se ni u jednom trenutku ne gubi nadzor nad skijašem.​

 

Skijalište Platak

samo 30 min vožnje

 

Platak (1111 mnm) ima uređene skijaške staze u dužini od oko 9 km. Tu su 5 ski liftova (s kapacitetom 2.000 osoba na sat) i 1 dvosjedna žičara (kapacitet 900 osoba na sat) te dječji ski lift. Skijalište raspolaže i opremom za umjetno zasnježenje pa je skijanje moguće i kada nema prirodnog snijega. Od aktivnosti u ponudi su: škola skijanja i snowboarda, iznajmljivanje sanjki, skijaške i snowboard opreme, motornih sanjki, noćni i dnevni “safari” u šumi, skijaško trčanje i hodanje na uređenoj stazi dužine 10 km.

 

Begovo Razdolje

samo 25 min vožnje​

 

Skijanje je moguće na terenima Begovog Razdolja koje se nalazi na 1078 mnm. Za skijaše tu su vučnica – sidrašica dužine 400 m koja se penje na Klobučarev vrh (1215 m) te dječji ski lift.

Mrkopaljski planinarski put (MPP)

​ ​

Planinari mrkopaljskog planinarskog društva “Bijele stijene”, ostvarivarili su ideju o planinarskoj stazi kojom će biti obuhvaćeni najzanimljiviji i najljepši dijelovi cijelog mrkopaljskog kraja, a posebno Samarskih i Bijelih stijena, poznatih svjetskih fenomena krša.

MPP obilježava se svake godine u srpnju pohodom planinara iz cijele Hrvatske i inozemstva.

 

Mnogi posjetitelji i iskusni planinari slažu se da je upravo Mrkopaljski planinarski put najljepši u Hrvatskoj.

 

​Bijele i Samarske stijene su strogi rezervat proglašen 24. siječnja 1985.g. na površini od 1175 ha.

Reljef obuhvača brojne bizarne vapnenačke stijene. Na kamenim blokovima raste šuma jele, smreke te bukve.

Najviši vrh Samarskih stijena iznosi 1335 m a zapadno od njih nalaze se Bijele stijene s najvišim vrhom od 1302 m. 1952. godine planinari PDS „Velebit” iz Zagreba podignuli su „Ratkovo sklonište”.

U rezervatu se nalaze se najraznolikije pojave kraške prirode.Od flore tu se nalaze primjerice runolist, srčanik, dragušac. U sačuvanoj prirodi žive primjerice medvjedi, lasice, puhovi i kune.

Nacionalni park Risnjak​ ​

samo 30 min vožnje

 

Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.Podno samog vrha Velikog Risnjaka, Schlosserov dom pružiti će Vam zaklon u zimskim mjesecima u svom skloništu, dok Vas preostali dio godine očekuju naši domaćini s mirisnom kuhinjom i ugodnim smještajem.

Predlažemo Vam nekoliko planinarskih staza kojima ćete doći do vrha Risnjaka.​

 

Izvor Kupe

Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom.

Biciklističke staze​ ​

 

Mrkopalj

Staze vode od Mrkoplja, preko Begovog Razdolja, Tuka, Sungera Bjelolasice… Okružuje ih prekrasan krajolik. Vozi se kroz šume, preko poljana, po brdima te kroz naselja. Bilo da ste profesionalac ili tek početnik u brdskom biciklizmu sigurno ćete naći stazu koja vam odgovara.

 

Fužine

Obilježenih 9 biciklističkih staza namjenjenih svima, od početnika pa do zahtjevnijih, uz i oko jezera …Kartu sa ucrtanim stazama možete dobiti u turističkom uredu.​

 

Lokve

Markiranim i obilježenim stazama dužina 10-35 kilometara, obići ćete Lokvarsko jezero i upoznati ljepotu lokvarskog kraja.

 

Delnice

Delnice nude 5 biciklističkih staza srednje težine. Staze su dobile ime po boji koja dominira geografskim područjem kroz koje prolaze. Tako primjerice zelena staza prolazi zelenom gorskom zaravni, plava staza jednim dijelom prati vodotok Kupe, a crvena je dobila ime po Ljubavnoj stazi iznad delničkog Parka kralja Tomislava kroz koju prolazi.

Šetnice Delnice ​

 

​Park šuma Japlenški vrh ​

Park-šuma Japlenški vrh (842 m n. v.) sa svojih 170 ha uzvišenje je neposredno kraj Delnica, na zapadnoj strani. Ovdje zaštićena priroda svojim prirodnim nastavkom, delničkim Parkom kralja Tomislava, zalazi direktno u centar grada i čini osobiti prirodni rashlađivač, posebno za toplih ljetnih dana. Bogatstvo staza, šetnica i puteljaka je vrijednost najviše prepoznata kroz sport, rekreaciju, visinske pripreme sportaša, posjet gateru jelenske divljači ili jednostavno, šetnju kroz zelenilo uokolo pansiona “Lovački dom”.

 

Čudesna dolina leptira

Gornji tok rijeke Kupe je čudesna dolina leptira. Istraživanjem je registrirano gotovo 500 vrsta, broj nije konačan, ali već pokazuje izvanredno bogatstvo pogotovo danjih leptira tako da na ovom malom prostoru nalazimo 108 vrsta ili oko 60% hrvatske faune leptira. Ovdje su opisane dvije nove, endemske podvrste leptira, što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj gdje je geografska izoliranost populacija leptira u području gornjeg toka rijeke Kupe uzrokovala evolucijske procese koji su doveli do stvaranja navedenih podvrsta.